Diensten

Consultaties

Enkel op afspraak

Hospitalisatie

De praktijk is uitgerust met hospitalisatiekooien voor zowel honden als katten.

Hier kunnen de dieren in een rustige omgeving ontwaken/bekomen van een operatie of kunnen zieke dieren opgenomen en verzorgd worden voor een langere periode.

Chirurgie

Onder chirurgie verstaan we de operaties. Sommige operaties zijn gepland ,de zogenaamde routineoperaties om dingen te voorkomen zoals sterilisaties en castraties. Andere operaties zijn dan weer noodzakelijk om problemen op te lossen zoals vb wondhechting, darmoperaties, verwijderen van tumoren,..

Voorafgaand aan een chirurgie is het belangrijk dat uw dier in een gezonde conditie is en dus recent nog is onderzocht. Dat is van belang omdat het dier onder anesthesie wordt gebracht = verdoven zodanig dat ze het bewustzijn verliezen en geen pijn meer voelen. Afhankelijk van welke operatie het is ,passen we bepaalde anesthesieprotocols toe.

Belangrijk voorafgaand aan de operatie is dat uw kat of hond NUCHTER is , dit wil zeggen dat uw kat of hond minimum 12 uur voor de operatie niet meer mag eten. Het dier mag wel nog water drinken.

Radiologie

Met de radiologie kunnen we een stap verder gaan in ons onderzoek. We kunnen een foto nemen van de botten om een breuk, barst, arthrose, … vast te stellen. Maar naast de botten kunnen we ook een foto maken van de ingewanden, bij maagdarmklachten, nierproblemen, hartproblemen te diagnosticeren en op te volgen, …

Een radiologie word normaal altijd gedaan na afspraak want vaak is het nodig om de dieren voor sommige opnames te kalmeren of volledig te verdoven.

Tandverzorging

Zoals bij de mens vraagt het gebit van onze huisdieren de nodige zorgen. Belangrijk bij het gebit is dat men ten eerste preventief gaat werken en ten tweede dat het gebit regelmatig gecontroleerd wordt door de dierenarts. Om tandproblemen te voorkomen, ga je dus best preventief te werk door verschillende zaken te combineren: poetsen van de tanden, goede droge voeding, speciale kauwstrips en mondspoelingen te geven/gebruiken. Al deze producten zijn te verkrijgen in de praktijk.

Bij honden gaan we de meeste tandproblemen zien bij de kleinere hondenrassen maar het kan ook bij de grote, vaak is de klacht een stinkende adem (! Let wel op , een stinkende mondgeur kan ook nog vele andere oorzaken hebben).
Door de aanwezigheid van tandplaque of tandsteen gaat het tandvlees mettertijd gaan onsteken en zo kan ook de wortel en het bot waarin de tand zit aangetast worden. Als men hier niets aan laat doen gaat die infectie via daar naar het hart, de nieren en de lever en ook deze aantasten. Eenmaal er tandsteen gevormd is , kan men dit niet meer verwijderen door te gaan poetsen maar moet dit door de dierenarts verwijderd worden.
Verwijderen van tandsteen/Reiniging van de tanden = detartratie. Dit gebeurd onder volledige verdoving en met een speciaal ultrason toestel.

Naast de hond zien we ook bij de kat veel tandproblemen. Bij de kat kan dit ook vaak een indicatie zijn voor een andere onderliggende ziekte, dus grondig onderzoek is steeds nodig.

Bij konijnen gaan we ook vaak problemen zien. Vaak is de klacht dat de dieren niet meer goed eten en speekselen.
De snijtanden en de kiezen van konijnen groeien heel hun leven door. Als die tanden niet mooi op elkaar staan, gaan deze niet gelijkmatig afslijten en dan krijgen we problemen. Doorgroei van de snijtanden, noemen we olifantstanden, die moeten bijgevijld worden en soms worden ze zelf getrokken onder volledige verdoving. Op de kiezen kunnen we punten gaan krijgen die wondjes gaan veroorzaken in de mond van het konijn, wat pijnlijk is en deze dieren gaan dus ook niet meer goed eten. Deze punten moeten ook onder verdoving verwijderd en bijgevijld worden. Dit probleem zien we ook vaak bij de cavia en chinchilla.

Voeding en Apotheek

Als u vragen heeft over hoe en met wat u best ontwormd, ontvlooit, of wat te doen aan haarballen, vachtproblemen en reisziekte, dan is uw dierenarts uw beste raadgever!

In de praktijk is er een grote voorraad aanwezig van verschillende producten voor ontworming, ontvlooiing, anti-haarbalpasta, enz…
Er is ook ruim assortiment van voeding, zowel gezondheidsvoeding als aangepaste voeding voor bepaalde aandoeningen (vb. nierdieet, leverdieet, blaasdieet, hypoallergene voeding).

Het ophalen van medicatie of voeding kan gewoon tijdens de openingsuren.

Advies

Als eigenaar heb je steeds vragen over je geliefde huisdier. Wij als dierenarts helpen u daar graag verder mee. Voor vragen kan u steeds bij ons terecht en wij helpen u graag verder!

– Wat moet ik allemaal doen bij de aanschaf van een pup of kitten?
– Hoe zit het met de vaccinaties/ontworming?
– Vragen ivm sterilisatie, castratie, voortplanting, e.d.
– Wat is de beste voeding voor mijn hond of kat?
– enz…

Wachtdienst

In het weekend is er permanente dienst via telefonische doorschakeling.

Scroll naar boven